Vrouwen zijn gewend om elke dag op hun top te presteren, maar onze cyclus vraagt iets anders van ons. Om dat inzichtelijk te maken gebruik ik graag het voorbeeld van de seizoenen. Elk seizoen heeft een andere invloed op ons door het veranderde licht en temperatuur. Deze factoren bepalen ons humeur en energieniveau. Zo zijn er in iedere fase van de menstruatiecyclus ook andere hormonen actief die ons beinvloeden.
Elk seizoen haar eigen kwaliteit: Wat is er mooi aan de winter? En de lente of zomer?
Als je je agenda en verwachtingen van jezelf aanpast aan de fase waarin je zit, kun je als het ware op de golven van je energiepeil surfen, in plaats van overspoeld te worden door alle plannen en verplichtingen die je in een andere fase aangegaan bent. Maak je dus niet ongerust dat je weinig energie hebt vlak voor je menstruatie en, waar mogelijk, gun jezelf die rust. In het vertrouwen dat je richting het einde van je menstruatie door stijgende oestrogeen weer meer energie zult hebben, zodat je die deadline alsnog kunt halen.
De menstruatie is vergelijkbaar met de winter, wanneer je lekker bij de warme haard wilt zitten (kruik of kat op je buik) en meer naar binnen gekeerd bent. Als je je rust pakt, vind je inzicht en inspiratie. Zoals Happinez stelt: je hebt nu een rechtstreeks lijntje met je ziel.
De ovulatie is als een zonnige zomerdag, wanneer je je levenslustig, energiek en vrolijk voelt. Je bent communicatief en hebt zin om je te verbinden met andere mensen.
Het effect van klimaatverandering op de seizoenen
De journaliste van Happinez verwoordt de gevolgen van stress op je cyclus mooi als ‘klimaatverandering’: Emotionele stress (klimaatverandering) verhoogt de aanmaak van het hormoon cortisol in het lichaam (en stuurt daarmee de seizoenen in de war). Cortisol en progesteron (net als testosteron, aldosteron (effect op bloeddruk) en oestrogenen) hebben namelijk dezelfde receptoren (ontvangers die signalen aan de cellen doorgeven).
Als cortisol op de receptor zit, past er geen progesteron meer op en wordt er geen signaal doorgegeven aan de hypofyse om te gaan menstrueren. Dit kan leiden tot hoofdpijn en afwezigheid van menstruatie. Ook het ontspannende effect van progesteron op het zenuwstelsel kan dan zijn werk niet doen. En hoewel cortisol een imuunversterkende werking heeft, veroorzaakt teveel cortisol zogenaamde ‘stille’ ontstekingen in het baarmoederslijmvlies, wat krampen tot gevolg heeft.
Heb je tussen ovulatie en menstruatie vaak last van een of meer van de volgende symptomen?
Fysieke symptomen
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Gevoelige borsten
- Opgeblazen gevoel
- Buikpijn
Emotionele symptomen
- Stemmingswisselingen
- Prikkelbaarheid
- Agressie
- Depressiviteit
- Angst
- Verergering van bestaande aandoeningen
Dat zou kunnen wijzen op post-menstrueel syndroom. Deze klachten worden vaak gezien bij vrouwen in de leeftijd tussen 40 en 55. Veel van de symptomen die bij pms horen, worden veroorzaakt door stress. Begin daarom met de verschillende seizoenen van je cyclus op waarde te schatten. En breng andere stressfactoren in kaart.
Voeding en kruiden
Zorg voor gezonde, versbereide maaltijden, want stress onttrekt vitamine B6, magnesium en zink aan je lichaam. In een volgend blog zal ik recepten delen.
Vaak voorgeschreven kruiden bij pms:
Vitex agnus castus (Monnikspeper) voor het balanceren van vrouwelijke hormonen.
Cimicifuga racemosa (Zilverkaars/Black Cohosh) helpt bij spanning en hoofdpijn of migraine.
Silymarin marianum (Mariadistel) verbetert de leverfunctie, wat helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.
Veelgestelde vraag: Is het voor vrouwen na de menopauze nu permanent winter?
Ja en nee. Je hebt veel minder behoefte om je te conformeren aan de normen en verwachtingen van anderen. En je lijntje met je ziel is sterker dan ooit tevoren. Daarom noemt men de overgang ook wel de tweede lente!
Tip voor als je niet meer menstrueert: Volg de energie van de maancyclus van nieuw (menstruatie) naar vol (ovulatie).
Geef een reactie