Maan-ceremonie

Wij mensen hebben al miljoenen jaren een bijzondere relatie met de maan. Vroeger maakte men graag gebruik van het extra nachtlicht, maar ook nu geniet ik erg van volle maanlicht in mijn tuin. We zijn vaak emotioneler rond volle en donkere maan, we dromen levendiger en de slaap is onrustiger (het lijkt wel de tijd rond de menstruatie ;)). De rede verhuist wat naar de achtergrond en we hebben makkelijker toegang tot onze intuïtie! Het is een goed moment om innerlijk werk te doen, zoals mediteren of een dagboek bijhouden.

Wereldwijd is het op dezelfde dag volle maan en donkere maan, dus hoe meer mensen bewust met deze energie aan de gang gaan, des te sterker is haar uitwerking.

Deep dive

We zijn eraan gewend geraakt temidden van een enorme hoeveelheid prikkels te leven. Het subtiele kan echter ook iets interesssants te vertellen hebben. Laten we de stille onderstroom verwelkomen van wat er nog meer in ons leeft. Laat ons luisteren naar de zachte stem in onze buik. Laten we diep in onszelf duiken en wombwhisperers worden. Misschien ontdekken we wel de bron van vreugde die we in essentie zijn!

Hoe doe je dat? Begin maar even met lekker te stretchen en je lichaam helemaal uit te rekken. Armen in de lucht, opzij, rug buigen en strekken, voel weer even dat je een drie-dimensionaal wezen bent. Zorg dat je minimaal een kwartier ongestoord en comfortabel kunt liggen of zitten en richt je aandacht op de sensaties in je buik. Word je bewust van je ademhaling en de spierspanning in je lichaam. Hoe is het daar in je buik, hoe is de temperatuur, de structuur, voelt het ruim of verkrampt. Kun je de verschillende organen waarnemen? Waar wordt je aandacht naartoe getrokken? Hoe langer je je aandacht erbij houdt, hoe meer details je gaat ervaren. Is er een emotie mee verbonden? Waar heeft die mee te maken? Als je hier dagelijks een kwartiertje aan besteedt, ga je ook steeds meer ervaren.

Zingen naar de maan

De volle maan is dus een tijd in de maand waar we makkelijker toegang hebben tot onze intuitie en emoties, ons buikgevoel. Hier expressie aan geven brengt inzicht en zorgt dat je energie gaat stromen. Het wordt levendiger in je buik. Expressie geven kan op heel veel verschillende manieren: zingen, muziek maken, dansen, creatief met klei, tekenen, schilderen en vast nog veel meer. Wat spreekt je aan, waar voel jij je comfortabel bij.

Bij mij past zingen, verklanken wat ik van binnen voel. Na een paar vreselijk ongemakkelijke lessen bij verschillende zangdocenten kwam ik in 2006 bij Erica Nap terecht. Zij moedigde mij aan om met mijn verlegen gepiep naar buiten te komen en daaronder bleek een vreugdevolle zangstem te huizen. Na een jaar stembevrijding stond ik uiteindelijk op een podium mijn lied te zingen voor familie en vrienden. Ok, en daarna kwam ik mijzelf nog geregeld tegen toen ik in een koortje van Marijke Faber ging zingen. Het was tegelijkertijd op het randje van mijn comfortzone en ontzettend leuk. Nu ben ik opnieuw bij Erica in training en zing, of klink, ik maandelijks naar de volle maan.