Waar ligt het middelpunt van jouw zwaartekracht?

De buik het centrum van ons wezen. Volgens de traditionele chinese geneeskunde vormt de buik onze bron van levensenergie en is zij het middelpunt van je zwaartekracht. Maar al te vaak echter is ons hoofd, met alle aanwezige gedachten, de baas.

Heb je wel eens gewenst dat je je hoofd ‘uit’ kon zetten?

Het zenuwstelsel van de hersenen en dat van de buik lijken op elkaar en hebben dezelfde complexe structuur. Ze zijn verbonden door de nervus vagus en blijven voortdurend ‘in gesprek’ met elkaar. Zo heeft onze voeding dus een effect op onze hersenen en beinvloeden onze gedachten het welzijn van onze buik.

Ditzelfde geldt voor gedachten en emoties. Denk aan gut feeling, iets op je lever hebben, zwaar op de maag liggen, in hart en nieren, vlinders of een knoop in je buik en je ziet dat de verbinding tussen emoties en organen al heel lang bekend is.

Kwetsbaar gebied

Taoistische monniken ontwikkelden een systeem van buikmassage waarbij spanningen die zich hebben opgestapeld in de buik, kunnen worden vrijgemaakt door diepe massage rondom de navel. Ik heb deze methode geleerd bij OTCG in Antwerpen, maar ook cranio-sacraaltherapie en rebalancing bieden technieken voor het ontwarren van knopen in maag of buik. Deze zijn overigens goed toe te passen op de (losse) kleding of door een handdoek heen. Juist omdat het zo’n kwetsbaar gebied is, stem ik altijd af hoe ik er het beste contact mee kan maken. Behandeling gaat altijd volgens het ritme van de persoon zelf en is daardoor een krachtige, eenvoudige methode om blokkades en spanningen op een uitnodigende en zachte manier vrij te maken.

Voor wie is buikmassage geschikt?

Buikmassage is geschikt bij stress, voor mensen met angstige, sombere of repeterende gedachten, gebrek aan energie, chronische vermoeidheid, hoofdpijn, maagproblemen, obstipatie en prikkelbare darm, rugpijn, menstruatieklachten en rusteloze benen. Vrouwen met kinderwens kunnen emotionele spanning opbouwen in dit gebied als het langer duurt dan verwacht om zwanger te raken. Ook tussen vruchtbaarheidstrajecten door kan het heel fijn zijn om een buikmassage te ontvangen, omdat dergelijke trajecten emotioneel erg zwaar kunnen zijn.

Hoe ziet een consult eruit?

Bij je eerste bezoek wordt gevraagd naar je vroegere en huidige gezondheid en levensstijl. Daarna neem je plaats op de behandeltafel en ontvang je een behandeling die is aangepast aan jouw specifieke behoeften. De sessie duurt ongeveer een uur, met speciale aandacht voor de organen en systemen van het lichaam die extra zorg nodig hebben.

Individuele ervaringen van de behandeling kunnen variëren van een algemeen gevoel van ontspanning tot sensaties van tintelingen en warmte in delen van of door het lichaam. Voor een langdurig effect wordt een serie behandelingen aanbevolen. Voor veel mensen werkt het goed om vier tot zes wekelijkse/tweewekelijkse sessies te hebben, gevolgd door meer algemene ‘onderhouds’ sessie om de vier tot zes weken.

Wat kost een consult?

Consult van 45 minuten : € 55

Consult van 60 minuten : € 75

Consult van 90 minuten : € 100