Waar komt die onbedwingbare behoefte aan chocolade voor of tijdens je menstruatie vandaan? 

Wellicht snakt je lichaam naar magnesium en ijzer! Jonge meiden en vrouwen in de overgang hebben vaak meer bloedverlies tijdens de menstruaties omdat hun hormonen nog niet, of niet meer, in balans zijn. Er kan dan een tekort aan magnesium en ijzer ontstaan, waardoor je je moe en lusteloos voelt. Magnesium zorgt dat het zenuwstelstel tot rust komt en verlicht zo pms-klachten. Magnesium is ook een bestanddeel van het gelukshormoon serotonine. Daarom grijp je naar chocolade vlak voor of tijdens je menstruatie!

Mineralen in cacao

  • magnesium: voor gezonde spieren, botten, tanden en een goed werkend zenuwstelsel
  • ijzer: voor transport van zuurstof en mineralen via het bloed naar je cellen (Let op: plantaardig ijzer heeft vitamine C nodig om te kunnen worden opgenomen in je bloed. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van cacao met sinaassappel.)
  • calcium: voor sterke botten en tanden
  • chroom: helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden
  • zink: voor een goede weerstand, sterke spieren, botten en tanden

Tip:  Als je een chocolade-craving wilt voorkomen, neem voor het slapen gaan een warm (voet)bad met magnesiumzout (online te koop bij Zechsal.nl). Dit zorgt niet alleen voor ontspanning, maar ook voor een beter humeur en een betere nachtrust.

(Verse) brandnetelthee, langgetrokken soep van biologische kip (met bot en al in de pan), sesamzaad en andere zaden, noten, groenten in alle kleuren van de regenboog en kruiden als peterselie zullen eventuele mineraaltekorten ook aanvullen. Vers en variatie zijn de sleutel tot gezonde voeding.

 

Cacao: superfood

Cacao wordt superfood genoemd omdat het veel antioxidanten en mineralen bevat. Veel van de gezonde eigenschappen van cacao gaan echter helaas verloren zodra er chocolade van gemaakt wordt. Kun je niet stoppen met snoepen en ken je die energiedip, of mist in je hoofd na het eten van chocolade, of een ander tussendoortje met suiker? Dat gevoel wordt veroorzaakt door een schommelende bloedsuikerspiegel, die bij geraffineerde suiker grote uitschieters naar boven en beneden heeft. Alternatieve zoetstoffen zoals kokosbloesemsuiker, stevia en oerzoet ontregelen je hormoonbalans veel minder. Dit is vergelijkbaar met het verschil tussen wit en volkoren brood. De laatste heeft zijn vezels en mineralen behouden en is daarmee veel voedzamer en smaakvoller dan het witte brood. Minimaal bewerkte cacao kun je superfood noemen, chocolade is dat zeker niet. Daar zijn in het bewerkingsproces bijna alle voedzame stoffen verloren gegaan en allerlei niet-voedzame stoffen aan toegevoegd.

Cacao versterkt Hart en Bloedvaten

De bonen van rauwe cacao worden gefermenteerd en kort gebrand om ze te kunnen pellen. Daardoor blijven anti-oxidanten en mineralen behouden. De enorme hoeveelheid anti-oxidanten in cacao reguleert de bloeddruk en verbetert de elasticiteit van onze bloedvaten. Deze ontspannen de bloedvaten, verlagen daarmee de bloeddruk en ondersteunen de bloedcirculatie.

Boost voor je Hormonen

Pure cacao heeft een positief effect op je hormonen en gevoel van welbevinden. Cacao stimuleert de aanmaak van het hormoon oxytocine en daarmee het gevoel van verbinding: Dit hormoon komt in grote hoeveelheden vrij bij bevalling en borstvoeding. Het helpt om te ontspannen en stimuleert geluksgevoelens. Oxytocine maak je overigens ook aan door te knuffelen met je vriend(in), hond, kat of, zoals ik in mijn jeugd, onze woestijnratjes.

Voor het gezonde effect eet je je chocolade dus zo rauw en puur mogelijk. En als guilty pleasure neem je af en toe een lekkere slaafvrije Tony Chocolonely bij de koffie.