Deze challenge nodigt je uit om met plezier te reinigen. Dan produceert je lichaam namelijk ontspanningshormonen zoals dopamine en endorfine (gelukshormonen die worden aangemaakt als je sport), serotonine en oxytocine (knuffelhormonen die zorgen voor optimisme). Zet je jezelf echter onder druk, dan ontstaat stress en adrenaline. Je lichaam heeft dan helemaal geen ruimte voor reiniging.

Tijdelijke stress en in de vecht- of vluchtmodus gaan is ok. Als het te lang duurt loop je het risico op een burnout. Daag je jezelf uit om bijvoorbeeld koekjes of een flesje wijn tijdelijk te vervangen door iets gezonders. Eet bij iedere maaltijd verse groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog. Vermijd koffie, alcohol, vlees- en melkproducten. Deze belasten allemaal je lever, terwijl je die juist wilt ontlasten, zodat die zich kan wijden aan de afvalstoffen in je lichaam.

Of kies er bewust voor om te genieten van je ‘guilty pleasure’. Wees mindful voor lichaam en geest.

Zorg goed voor jezelf en stel haalbare doelen, verken de grenzen van je comfortzone. Reinigen is een persoonlijke ervaring en valt niet te vergelijken met een ander. 21 dagen oefening in vriendelijke aandacht voor jezelf. Ik noem dat je verticale focus met je hart als centrum. Waar je horizontale focus omgevingsgericht is, met je hoofd als centrum. Daar ontstaan vaak oordelen, waar uiteindelijk niemand blij van wordt. Lees onderstaande blog over reinigen en kies wat jou aanspreekt.

Mindful wakker worden

Terwijl je nog even lekker in bed ligt, leg je een hand op je hart en de andere op je buik. Adem drie keer rustig naar je handen: 5 tellen in – 1 tel rust – 5 tellen uit – 1 tel rust. Merk op, met vriendelijke aandacht, waar je adem makkelijk komt en waar minder makkelijk.

Masseer je oorlellen tussen duim en wijsvinger. Ook rondom je oren: Wrijf met duim en wijsvinger achter je oor en de andere vingers voor je oren langs. Neem je ook je kaakspieren mee, waar vaak veel spanning zit (‘je kaken op elkaar houden’ = zwijgen, ‘even de kiezen op elkaar’ = doorgaan, volhouden’).

Strek je rug en doe de twist (schouders en hoofd naar links, heupen naar rechts, en andersom).

Kom rustig overeind en masseer nog even kort je voeten. Op je voeten vind je meridiaanpunten van onder anderen lever, nieren en milt. Als je je voeten, enkels en onderbenen warm wrijft, dan stimuleer je deze punten.

Duur: 3 – 5 minuten.

Oilpulling

Oilpulling wordt binnen de Ayurveda gebruikt voor dagelijkse reiniging. Het helpt schadelijke bacterien, schimmels en hun afvalstoffen te onttrekken aan de mond, tanden, tandvlees, tong en keel. Kies voor sesam-, zonnebloem of kokosolie. Neem een eetlepel olie op een nuchtere maag voor het ontbijt. Spoel de olie rustig door je mond en langs je tanden en kiezen. Uiteindelijk zul je het een kwartier doen, maar in het begin is een minuut misschien al veel. Respecteer de grenzen die je lichaam aangeeft. Misschien moet je kokhalzen, krijg je een misselijk gevoel of slijm dat omhoog komt (dat laatste is een reinigend effect). Je kunt de olie uitspugen en opnieuw beginnen. Of een dagje overslaan en later opnieuw proberen.

Spuug de olie na een kwartier, vermengd met je speeksel uit in de wc of douche. Vermijd om het door te slikken, want het bevat afvalstoffen. Spoel je mond even goed schoon.

Duur: 15 – 20 minuten.

Douchen

Voordat je onder de douche vandaan springt, zet je de kraan kouder of helemaal koud. Spoel eerst je voeten en benen koud af, daarna handen en armen, gezicht en romp. Hoofd als laatste. Brrr. Zet de kraan weer op warm. Geniet even van het warme water en doe nog een rondje koud. Eindig met warm water. In de Chinese geneeskunde zegt men dat je binnen 30 seconden na de koude douche weer warm moet aanvoelen. Is dit niet zo, dan warm je de volgende keer wat langer op onder de douche, doe een rondje minder of zet de kraan wat minder koud. Je kunt het een beetje trainen, maar wat je aan kan is afhankelijk van jouw constitutie.

Tip: Door bewust je ademhaling te verdiepen en te vertragen, kun je beter ontspannen bij het koud afdouchen.

Duur: 5 – 10 minuten.

Voor het ontbijt

Drink een glas warm water met verse gember of kurkuma. Heb je last van brandend maagzuur of opvliegers, dan kun je beter citroen, komkommer, salie of munt in je water doen.

Drink een glas water met daarin een theelepel ‘klei’ (gebruik geen metalen lepeltje, maar plastic of hout). Bereid dit glas de avond tevoren, want de actieve bestanddelen reageren op zonlicht. De eerste drie dagen drink je alleen het water, niet de klei zelf. Heb je snel last van obstipatie dan houd je het bij het water. Heb je daar geen last van, dan kun je het opbouwen door na een paar dagen ook de klei mee te drinken en na een week ’s ochtends voor het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan een glas klei-water te drinken. Laat het een klein half uurtje zakken voordat je gaat ontbijten.

Duur: plm 20 minuten.

Ontbijt

Ontbijt bij voorkeur warm, met pap van havermout en gierst (avond tevoren in een kommetje water voorweken), volkoren rijst of soep van de vorige avond, boekweitpannekoekjes, appelcrumble met haver of een gekookt ei. Je kunt ook een scheutje heet water door je yoghurt roeren vlak voor je gaat ontbijten. In de zomer verdraagt je lichaam overigens makkelijker koel of koud eten, omdat de buitentemperatuur hoger is.

Duur: plm 15 minuten.

Tussendoor

Bij voorkeur drink je vooral water en kruidenthee. Als je trek hebt kun je wat eten, maar beperk het aantal eetmomenten tot 6x op een dag. Dit is beter voor je mondflora en je tanden en geeft je maag de tijd om de maaltijden of tussendoortjes te verteren.

Water, thee of water met een smaakje

Hoe zorg je dat je op je werk voldoende water drinkt? Drink bij voorkeur warm of heet water, zodat je lichaam geen energie verspilt aan het opwarmen ervan.

Voeg komkommer, een schijfje appel of citroen, munt of basilicum toe aan je water om het beter verteerbaar te maken voor je darmen. Je kan er een thermosfles met heet water bij zetten, waarvan je een scheutje in je koude water met smaakje doet…

In de Ayurveda gebruikt men een heet-waterkuur om te reinigen in de lente. Je kookt het water 20 minuten, waardoor het als het ware extra hitte opneemt. Dit komt ten goede aan je lever. Doe dit in een thermosfles met eventueel een schijfje gember en kurkuma. Neem hier steeds een paar slokken van. Bij voorkeur van ’s ochtends tot ’s middags 15u, want dan wordt je lever actief en zou het juist schadelijk zijn.

Fruitsap bevat erg veel (fruit)suiker en kun je als een tussendoortje beschouwen. Maar soms heb je zin in wat pittigers dan kruidenthee of water. Koffie? Revolutionair misschien, maar het kan! Afhankelijk van hoe je het zet en welke bonen je gebruikt heeft koffie veel gezondheidsvoordelen. Daar zal ik een aparte blog aan wijden, want er is veel over te zeggen. Even in het kort: beschouw koffie tijdens de challenge als gezonde delicatesse, mits je licht geroosterde bonen gebruikt en filterkoffie maakt. Anders zit je toch snel met ‘fout’ cholesterol en verlies van de gezonde eigenschappen van dit superfood. Rooibos kent voor- en tegenstanders van de smaak, maar is in ieder geval wat pittiger van smaak dan kruidenthee.

Lijnzaad

Vlas, de plant waar lijnzaad uit gewonnen wordt, is een oud gewas waarvan de hele plant al millennia wordt gebruikt in verf en kleding (linnen). Lijnzaad is goed voor je spijsvertering en hormoonstelsel. Er zijn verschillende toepassingen:

  • lijnzaadthee
  • lijnzaad, liefst vers gemalen over ontbijtgranen, boterham met pindakaas, etc (want de zaadjes oxideren snel)
  • lijnzaadolie over salade of in de soep (geen vezels, wel veel essentiële olieën)

Maal de zaadjes even in de vijzel, zodat de hormoonbalancerende stoffen door je lichaam kunnen worden opgenomen. Giet er kokend water over en laat het een kwartiertje trekken. Daarna drink je het geheel of alleen het water (wat dan een beetje dik is geworden). Let op dat je er voldoende water bij drinkt, want de zaadjes zwellen op en hebben veel vocht nodig.

Middaguur

Het is handig om van je lunch de hoofdmaaltijd van de dag te maken. En kun je rond lunchtijd een wandelingetje maken of een extra trap pakken?

Neem ’s middags een eiwitrijk tussendoortje, zoals noten, avocado, ei, havercrackers. Eiwit doet er langer over om te verteren dan koolhydraten en geeft je daarom langer een verzadigd gevoel. Haver is een erg eiwitrijk graan.

 

Avondmaaltijd

Eet ’s avonds een lichtere maaltijd van soep of gekookte groenten met (verse) kruiden. Kruiden zijn een bron van mineralen en vitaminen. Zaden trouwens ook, zoals sesamzaad, zonnebloem- en pompoenpitten. En omdat ze eiwit- en vetrijk zijn, zorgen ze ook voor een langdurig gevoel van verzadiging. Het is prima om met een lege maag te gaan slapen, maar ga niet met honger naar bed.

Vraag je af waar een eventuele craving vandaan komt. Als ik om 20 of 21u trek heb (in chocolade), is dat meestal omdat ik ergens gefrustreerd over ben. Soms kies ik er dan voor om toch aan de chocola te gaan, soms neem ik een extra kopje thee. Als je rond 16u een craving krijgt, heeft dat vaak te maken met een dip in je bloedsuikerspiegel. Soms komt het doordat je niet genoeg ontbeten hebt. Je kunt het vaak stabiliseren met chroom-tabletten.

Deze reinigings-challenge is expliciet niet bedoeld om af te vallen, want het jojo-effect ligt op de loer. Ik heb kennis van gezonde voeding en leefstijl, maar niet van afvallen.

Avond

Een wandeling voor het slapen gaan brengt je geest tot rust. Zeker als je even het bos, park of de duinen in kunt gaan.

Als je voor je ontspanning een boek gaat lezen of film gaat kijken, wees je dan bewust van de energie van het verhaal. Waar voed je jezelf geestelijk mee? En als je kiest voor geestelijke ‘fast-food’, waar komt die keuze vandaan? Ben je ergens veel energie aan kwijt geraakt overdag?

Neem een voetenbad met magnesiumzout of een ontspannend geurtje. Magnesium voedt en ontspant de spieren en wordt vooral ’s avonds goed opgenomen. Uitwendig (dus via een voetenbad) makkelijker dan als supplement. Masseer je voeten of doe een rustige yoga-oefening. Of luister naar mooie mantra-muziek, bijvoorbeeld van Deva Premal en Miten https://www.youtube.com/watch?v=JCQZI9UHDuk.

Voor het slapengaan

Lig op je rug in bed, met een hand op je hart en de andere op je buik. Doe drie rustige ademhalingen naar je beide handen.

  • Waar ben je dankbaar voor?
  • Waar zou je je graag mee verzoenen?

Algemeen

 Misschien is het handig om je bewegingsmomenten deze dagen een beetje plannen… Kijk of het je lukt iedere dag

  • een half uur achter elkaar te wandelen of fietsen? Wandelen heeft de voorkeur omdat het zo lekker vertraagt en aardt. Sporten is natuurlijk ook prima.
  • een kwartier te mediteren of yin yoga te doen.

Op youtube zijn heel veel filmpjes te zien met yoga-oefeningen. Mij sprak ‘Yoga met Suus’ aan. Een half uurtje yin yoga: yoga met suus. Heb je last van je schouders of hormonen, wil je actief of rustig, kort of lang: youtube voorziet in heel veel onderwerpen.

In de yoga heb je de zonnegroet om je lichaam ‘aan’ te zetten en de maangroet om je lichaam ‘uit’ te zetten. Lekker voor je lichaam, je spieren en organen, en lekker voor je geest. Ook hiervan zijn veel filmpjes te vinden op youtube.

zonnegroet

maangroet